Počet požiarov v prírodnom prostredí vzrástol o takmer 200 percent

09.04.2022 Bratislava

Bratislava 8. apríla (TASR) - Počet požiarov v prírodnom prostredí vzrástol v prvom štvrťroku 2022 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o viac ako 191 percent. Za prvé tri mesiace tohto roka zasahovali hasiči pri 4261 požiaroch, 3338 z nich vzniklo v prírodnom prostredí. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová.

"Za ostatných pár týždňov zaznamenali hasiči zvýšený výskyt požiarov, ktoré vznikajú plošným vypaľovaním porastov, drevín a biologického odpadu. S príchodom jari hasiči veľmi často zápasia so spaľovaním suchej trávy, lístia a vetví z poorezávaných stromov," uviedla Križanová s tým, že práve tento typ požiarov v štatistikách každoročne dominuje.

Za prvý štvrťrok 2022 eviduje HaZZ 1363 požiarov spôsobených vypaľovaním trávy a suchých porastov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide o nárast o 1050 požiarov. V ich dôsledku došlo k zraneniu dvoch osôb a jedna osoba bola usmrtená.

HaZZ pripomína, že plošné vypaľovanie tráv a porastov zakazuje zákon o ochrane pred požiarmi. Pokuta v prípade jeho porušenia môže byť až do výšky 331 eur, v prípade právnickej alebo fyzickej osoby - podnikateľa až do výšky 16.596 eur.
 

Vyberte región